Megnott sztori 1640 1640 px 1

Te mit tennél? Képzeld el a szituációt. Álltok a nappaliban a gyerekeddel, és anyósoddal. Erre a gyerkőc fennhangon a következőt mondja: 

"Mama Mama képzeld, Apának nagy lett a fütyköse mert sokat húzogatta..."

Te mit tettél volna? Valószínű ugyanazt, mint én... először is megpróbáltam abbahagyni a röhögést. Utána pedig piruldozva, égő képpel, izzadva megpróbáltam kideríteni, hogy miért mondott ilyet, és honnan vette ezt egyáltalán. 

A teljes történet: 

Mint minden gyermek az enyém is kíváncsian nézte, hogy mi felnőttek mit és hogyan csinálunk. Ez vonatkozott a wc-re járásra is. Érdeklődve szemlélte, hogy mire való ez az izé amire ráülünk, vagy amibe belepisilünk. Niylván hagytuk, hogy nézze. Ezzel is próbáltuk elősegíteni a szobatisztaságra való könnyebb rászoktatást. Ha tőlünk látja, hogy mi így csináljuk előbb után rájön majd, hogy neki is milyen szuper lenne mondjuk a pelus helyett egy bilibe pisilni. Ezzel nem is volt gond, hiábtlanul egy nyár alatt szobatiszta lett 2 éves korában. 

Viszont.....

Eljött az idő, amikor már Ő is wc-be pisilt. És emlékezett rá, hogy amikor apával jött pisilni, az némiképp másként történt, mint anyával. Apa állva pisilt, és kirázta a pisit a végeztével. Ez szemet is szúrt a kislányomnak, és mint ahogy általában történni szokott el is kezdett utánozni. Próbálta ő is kirázni a puncusából a pisit, ami abban nyilvánult meg, hogy jól meghúzgálta a pisilés végeztével. 

A csavar.....

Párom kislányomnak ezt a puncus húzgálását úgy reagálta le, hogy azt mondta neki, hogy ne húzgálja, mert nagy lesz, meg fog nőni tőle. Erről én nem is tudtam, mert nem beszéltük meg. 

Kislányom ezt nagyon ügyesen összekötötte, hogy a húzgálás = megnő...... 

A többi már magától értetődik, és ahogy szokták mondani már történelem..... Innen ered a vicces elszólása, amit azért eléggé megizzasztott anyósom előtt.....Szerencsére ma már csak nevetünk rajta. 

És a lényeg: hogy mit tanultunk ebből az esetből?

Arra jöttünk rá, hogy ahogy fejlődik a lányunk gondolkodása egyre jobban össze tudja rakni a dolgokat, sőt néha ez túl jól is sikerül. Nagyon odafigyeltünk ezen eset után, hogy miről mit, és hogyan mondunk el Neki. Próbáltunk egymással is kommunikálni arról, hogy kitől mit tanult / ki mit magyarázott már el Neki. És hogyan tette azt.

Mi az a "FÜLELŐS" korszak?

Kb. ettől az időponttól kezdődött egy másik korszak, ami még mai nap is tart. A "FÜLELŐS" korszak. Azért teszem idézőjelbe, mert ilyen kis korban nem tudatosan csinálják szerintem a picik. Nagyobbként ez átváltozik a természetes kíváncsisággá, és nagyon is tudatos lesz. Ebben a "FÜLELŐS" korszakban nem csak, hogy hallott mindent, amit a közelében beszéltünk hanem meg is jegyzett. Még akkor is, ha épp el volt foglalva teljesen mással- játékkal / mesével / bármi egyébbel. Többször is beigazolódott, hogy gyerek előtt soha semmilyen csendben sem beszélünk olyan dologról, ami nem rá tartozik. És ez alatt nem csak a komoly hosszú mély beszélgetésekre gondolok. Az igazán apró egy egy szavas témák is igazán kényesek. Nem is gondolnád, hogy egy apró rövid elejtett szó / mondat, amit a nappali másik végében csinálsz odaér a játszó gyerekhez, beér a kis fejébe, és meg is ragad. Majd jön, és visszakérdez. Jobb esetben Tőled, rosszabb esetben mástól. :) Tudom magától értetődőnek tűnik a téma, de hidd el ha tudatosan figyelsz erre, fel fogsz figyelni olyan elejtett szavakra akár magadnál, akár másoknál, ami elsőre egyáltalán nem tűnhet vészesnek, de tud érdekes szituációkat szülni. Egy konkrét példa: "Menjünk strandra holnap? "Nem jó, mert meg fog jönni." És kapod is a kérdést: "Anya ki / mi  fog megjönni?"  Mit / hogy válaszolsz rá, hogy válaszoddal ne törd le a természetes kíváncsiságát / tanulni vágyását? De ne is világosítsd fel a kicsit 2 éves korban....?  

Ehhez hasonló őszinteséggel mesélünk valós történeteket, és tanulságokat a Gyakorlati Gyereknevelés 0-3 éves korban könyvben. Sokkal komolyabb témákról is. 

Őszintén írjuk le a tapasztalatainkat, sikereinket, és kudarcainkat. Elolvasnád? Kattints az alábbi gombra, és lepd meg magad vele most. 

 

Borito

Olvasnál a könyvről több részletet is a megrendelés előtt? 

Kattints ide: 

Anya hogy fog megjönni? - FÜLELŐS korszak

25 júl. 2023

Párbeszéd 3 éves kislány: "Anya Anya, hogy fog megjönni, és kicsoda az aki meg fog jönni?"Anya: "Őőőőőő...."Ciki kérdés a csöppségtől ugye? Hogyan válaszolod meg úgy, hogy tudatosan nevelő szülő maradj? Hogyan lehet megválaszolni úgy, hogy...

Nagy lett a húzogatástól

11 júl. 2023

Te mit tennél? Képzeld el a szituációt. Álltok a nappaliban a gyerekeddel, és anyósoddal. Erre a gyerkőc fennhangon a következőt mondja:  "Mama Mama képzeld, Apának nagy lett a fütyköse mert sokat húzogatta..." Te mit tettél volna?...